h

Nachtrust in het geding door werk aan spoor

29 juni 2002

Nachtrust in het geding door werk aan spoor

Zevenaarders die langs het spoor tussen de overgang aan de Molenstraat en het NS-station wonen, krijgen drie nachten te maken met ernstige geluidsoverlast.

Volker Stevin voert in juli herstelwerkzaamheden uit aan de overweg en aan 150 meter spoor ten oosten daarvan. Daarbij worden waarden van 70 decibel bereikt, wat gelijkstaat met een doorlopend gesprek. Het eerste werk wordt in de nacht van 7 op 8 juli en van 8 op 9 juli uitgevoerd. Beide keren is dat tussen elf uur 'savonds en vijf uur 'sochtends. Verzakte wissels bij de spoorwegovergang worden dan uitgelijnd en geëgaliseerd. Van 21 op 22 juli werkt Volker Stevin opnieuw aan het spoor. Tussen twaalf uur 'snachts en zeven uur 'sochtends wordt de deels verzakte Molenstraat-spoorwegovergang eruitgehaald en vlakgelegd.

De geluidsoverlast is van dien aard dat de nachtrust van aanwonenden in het geding is. Wil iemand goed kunnen slapen, dan mag de 40 dB niet worden overschreden. Dit getal is vergelijkbaar met een doorsnee woonwijk overdag waar geen verkeer rijdt. De geluidshinder is het gevolg van de machines die Volker Stevin gebruikt. Ingezet worden zware kranen, aggregaten en stophamers, die een aanhoudend krachtig geluid produceren.

Zevenaar had om die reden gevraagd of het werk niet 'smorgens, 'smiddags of vroeg in de avond zou kunnen worden uitgevoerd, maar dat was niet mogelijk. De treinenloop moet tijdens de drie sessies minimaal zijn, gezien de aard en de duur van de werkzaamheden. Wel kreeg het gemeentebestuur voor elkaar dat een mobiel scherm zal worden opgetrokken rondom de plek waar de geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

De Zevenaarse milieuambtenaar Rick Witjes denkt dat het nachtwerk niet tot extreme geluidsoverlast zal leiden. "Het gebeurt vaker dat hier zwaar spoorwerk wordt uitgevoerd. Dan praat je over twee, drie keer per jaar. We verrichtten in eerdere gevallen metingen en hadden toen ook contact met bewoners in de directe omgeving. Er hebben ons nooit klachten bereikt."De gemeente zal de omwonenden niet inlichten. Deze taak neemt Volker Stevin voor zijn rekening.

U bent hier