h

SP-fractie stelt college Zevenaar vragen

25 juli 2002

SP-fractie stelt college Zevenaar vragen

De SP heeft het college vragen gesteld. Dit omdat het college wil dat Jonkheer van Nispen een betonnen plaat onder zijn mestvaalt aanbrengt.

Aan het college van B. en W. der gemeente Zevenaar.

Onderwerp: Handhaving? In welke portefeuille?

Datum: 25 juli 2002.

Geacht college.

Onlangs hebt u weer besluiten genomen om te bewerkstelligen dat Jonkheer van Nispen een betonnen plaat onder zijn mestvaalt aanbrengt. U kent onze mening in deze: Jonkheer van Nispen vervuilt het grondwater niet dus geldt deze norm niet voor hem. Een eeuwenoude met klinkers verharde leemlaag voldoet meer dan voldoende! Juist de wethouder van milieu had voor deze specifieke situatie oog dienen te hebben. Gelijke monniken, gelijke kappen zegt hij. Maar waar in Zevenaar is sprake van een gelijksoortige situatie? Waar is het gif van de vooral op productie gerichtte bio-industrie niet doorgedrongen? Als ik wethouder was geweest had ik voor een paar duizend euro watermonsters laten nemen onder de mestvaalt. Sprake van verontreiniging? Dan een een betonnen plaat. Dan erkent ook de SP er naast te zitten. Vooralsnog staat de wetenschap en de kennis over deze situatie aan onze zijde.

De wijze waarop u nu Jonkheer van Nispen benadert komt teveel over als onnodige pesterijen. Daar dient een eind aan te komen. De raad van State heeft in gelijksoortige situaties in het voordeel van belanghebbende geadviseerd.

Bij de wethouder kan in verband met zijn geschiedenis sprake zijn van vooringenomenheid. De SP stelt dan ook voor dat de kwestie van Nispen uit de portefeuille van dhr. Jansen wordt gehaald en toegevoegd wordt aan die van de burgemeester. Het lijkt namelijk nu een handhavingskwestie te worden. Inhoudelijk is met Wethouder Jansen geen voortgang te boeken. Ook is het van belang om te werken aan mogelijkheden een bijdrage te leveren aan broodnodige restauratiewerkzaamheden. Steek daar toch a.u.b. uw energie in zodat u niet over een poosje ook hier de sjofel tegen aan gaat duwen. Daar de burgemeester (nog) niet belast is, zou het volgens de SP goed zijn als hij de honneurs waarneemt. Dan kan hij direct de principiele discussievraag beantwoorden: Mag een overheid in een democratie nutteloze dingen eisen van haar burgers? Of is dat meer het voorrecht van een dictatuur?

Hoogachtend, SP-afdeling Zevenaar.
Namens deze, Paul Freriks

U bent hier