h

SP wil lantarenpaal verplaatst hebben

30 juli 2002

SP wil lantarenpaal verplaatst hebben

De Zevenaarse SP-fractieleider Paul Freriks is bereid in eigen buidel te tasten om een lantarenpaal aan de Julianalaan in Zevenaar verplaatst te krijgen. Dit heeft hij het college van burgemeester en wethouders schriftelijk meegedeeld.

De lokale socialist neemt het op voor Gerard en Miep de Vaan. De bejaarde echtelieden ergeren zich er al jaren aan dat de straatlamp precies midden op de dubbele inrit tussen twee twee-onder-een-kapwoningen is geplaatst. Daardoor kost het De Vaan nogal wat moeite zijn auto achteruit de straat op te rijden. De inrit ligt tussen de woning van de De Vaans (adresnummer 38, dat vastzit aan 36) en het daarvan gescheiden huis met nummer 40.
Met de linkerzijde van zijn wagen heeft De Vaan de paal al verscheidene keren geraakt. Bovendien blijkt bij geen enkele andere twee-onder-eenkapper aan de oostkant van de Julianalaan een lantaren op de helft van een inrit te staan. Verplaatsing is dus gerechtvaardigd, meent de familie, en met haar Freriks.

Het gemeentebestuur wil de gewraakte paal wel enkele meters verderop neerzetten, maar alleen als andere partijen voor de kosten opdraaien. Dat meldde wethouder Theo van den Konink van Verkeer vorige maand aan het echtpaar De Vaan.

De kosten die gemoeid zijn met de verplaatsing belopen 300 é 450 euro. Als de gemeente de helft wil voldoen, dan is de familie bereid de andere helft voor haar rekening te nemen, verklaarde Gerard de Vaan. Zevenaar is niet op dat aanbod ingegaan. "De gemeente doet er geen cent bij", liet CDA'er Van den Konink begin deze maand al doorschemeren.

Freriks zegt het 'van de zotte' te vinden dat het college de Julianalaanbewoners niet van het hardnekkige probleemobstakel dat er buiten hun schuld is gekomen wil verlossen. "Daarom heb ik een brief naar BenW gestuurd. Ik zal dat bedrag nu zelf betalen om de verplaatsing van die lantarenpaal erdoor te krijgen. Indirect, want de gemeente moet de benodigde uitgave maar in mindering brengen op de gage die ik als raadslid krijg."
De SP-voorman ergert zich tevens aan de trage manier waarop de gemeente werkt. "Ik wilde dat de klus vóór de bouwvakvakantie zou worden geklaard; hoe eerder, des te beter. Het college moet er eerst weer over praten, vervolgens de typekamer een brief laten tikken, die dan weer naar de postkamer moet enzovoort, enzovoort. Wat een onzin allemaal. En wat zonde van al die tijd die eroverheen gaat."

Burgemeester Jan de Ruiter bevestigt dat Freriks' schrijven het college heeft bereikt. "We hebben er kort in BenW over gesproken. Maar als Freriks iets wil regelen, dan hoeft hij dat niet op deze manier te doen. Wíj hebben contact met die burgers."

Freriks denkt daar anders over. "In het verleden is wel gebleken dat Van den Konink doof was voor die opmerkingen van mijnheer en mevrouw De Vaan. Ook naar mij weigerde hij te luisteren. De gemeente zal er wel niet tegen kunnen dat de SP opeens opdrachten verstrekt." Van den Konink was het voorbije weekeinde niet bereikbaar voor commentaar.

U bent hier