h

Naamgeving Tuibrug zorgt voor geschiedvervalsing

30 oktober 2002

Naamgeving Tuibrug zorgt voor geschiedvervalsing

Het Zevenaarse college (2002-2006) zal de geschiedenis ingaan als een college dat doet aan geschiedvervalsing (Van Dale = vervalsing in de voorstelling van historische gebeurtenissen).

Het besluit 02.4649: Naamgeving van de brug in de Babberichse weg is gestoeld op valse informatie. De SP deed het onderzoek van de "Cultuur Historische Vereniging Zevenaar" over en kwam tot de ontdekking dat op de plaats waar nu de brug ligt "C-30677 Lance Corporal FERGUSON Kenneth S. 02 Apr 45 Died of Wounds" zie roll of honour: (http://www3.sympatico.ca/chrjohnson/manitobas.htm) op een geheel andere plaats zijn leven voor onze vrijheid gegeven heeft.

Wij citeren de door de SP gevonden informatie: "Nadat de Canadezen Emmerich en de Elterberg hadden veroverd en hun opmars naar het noorden inzetten, werd een aantal eenheden afgesplitst met als taak de Liemers en de rest van Gelderland te bevrijden. De opdracht was langzaam maar zeker de vijand in noordwestelijke richting terug te dringen, terwijl de hoofdaanval richting noorden ging. Op 30 maart 1945 ontruimden de Duitsers het Juvenaat en op 2 april vertrokken de laatste soldaten in dede richting Babberich, waar ze bij de spoorwegovergang Beekseweg in een vuurgevecht kwamen met de inmiddels uit Elten oprukkende Canadese troepen. Zevenaar werd tenslotte op 3 april 1945 bevrijd vanuit de richting Didam door de 'Royal Winnipeg Rifles.'

De SP-fractie staat op het standpunt dat als het geven van straatnamen voorbehouden is de raad, dat alle namen door de raad moeten worden gegeven. De SP-fractie zal dit gevecht met het college aangaan en een motie indienen om de juiste brug (spoorwegovergang bij de Beekseweg) de passende naam Kenneth S.FERGUSON te geven en de roep van de burgers om de tuibrug aan de Babberichseweg "De Oude Tol" van harte ondersteunen.

U bent hier