h

Nuttige informatie over nieuwe bijstandsregels

30 september 2003

Nuttige informatie over nieuwe bijstandsregels

De SP heeft een handig boekje gemaakt ‘Zeg maar Wet water en brood’ over de nieuwe bijstandswet die op 1 januari 2004 ingaat. De brochure geeft praktische informatie over de veranderingen in de regels, en over de mogelijkheden die gemeenten hebben om de wet wat socialer uit te voeren.

Volgend jaar wordt de nieuwe Wet werk en bijstand van kracht die op veel terreinen een verslechtering inhoudt voor mensen die van een bijstandsuitkering moeten leven. De ruimte voor gemeenten om eigen ‘minimabeleid’ te voeren verdwijnt bijvoorbeeld, de bijzondere bijstand wordt beperkt evenals de mogelijkheden om iets over te houden van inkomsten uit een klein baantje.

Een andere verandering is dat de gemeenten de bijstandsuitkeringen volledig zelf moeten gaan betalen – en dat ze in ruil daarvoor meer bevoegdheden krijgen voor eigen beleid. De komende tijd moeten de gemeentebesturen de wet op een aantal onderdelen invullen met eigen regels. ‘Zeg maar Wet water en brood’ geeft handvatten om de discussie daarover te beïnvloeden en de gemeenten onder druk te zetten de wet zo sociaal mogelijk in te vullen.

Het boekje is te verkrijgen bij de SP-afdelingen, te bestellen via deze webite en te downloaden
(PDF, 380kB).

U bent hier