h

Niko Wiendels krijgt tik op vingers

27 november 2003

Niko Wiendels krijgt tik op vingers

SP, D66 en PvdA dienden gisteren een motie van treurnis in tegen wethouder Niko Wiendels. Hiermee gaven ze aan ongelukkig te zijn met de afwikkeling van het sluiten van de Vrije Akademie.

Een van de redenen voor deze tik op de vingers is het onjuist informeren van de gemeenteraad.

Daarnaast is hij onzorgvuldig te werk gegaan, 'waardoor te snel opheffen van de Vrije Akademie heeft geleid tot onnodig hoge kosten en waarbij tevens geheel voorbij is gegaan aan de belangen van cursisten en docenten'.

Zoals te verwachten was, stemden de VVD en het CDA tijdens de raadsvergadering gisteravond tegen de motie. De motie werd met een nipte meerderheid van één stem weggestemd.

Een motie van treurnis is een van de zware instrumenten waarmee politieke partijen hun ongenoegen kenbaar kunnen maken. Daarentegen hoeft zo'n motie geen gevolgen te hebben. Dit in tegenstelling tot een motie van wantrouwen. Als deze wordt aangenomen, moet de betreffende bestuurder aftreden.

Zover kwam het gisteravond niet. Zowel Niko Wiendels als de overige wethouders bleven zitten.

Burgemeester Jan de Ruiter gaf aan de ernst van de situatie te onderkennen.

"Het is een ernstige waarschuwing, maar geen zware politieke dreiging."

Oppositiepartijen SP en D66 wilden in eerste instantie een motie van wantrouwen indienen. Paul Freriks eiste zelfs het aftreden van alle wethouders. De PvdA, die zelf met een wethouder in het college zit, vond dit instrument te sterk. De PvdA twijfelt aan kwade opzet van de cultuurwethouder.

Fractievoorzitter Peter Donker: "Als we konden bewijzen dat de wethouder de raad willens en wetens verkeerd heeft voorgelicht, had hij van ons wél moeten opstappen. Maar volgens ons is hier sprake van een stukje onbenul."

Waar de drie partijen zich ook aan stoorden, was de voortvarendheid waarmee de wethouder de Vrije Akademie op wilde heffen. Het raadsbesluit ging uit van 1 januari 2006, maar de wethouder stuurde op 18 december 2002 een brief naar de Akademie dat de instelling al op 1 januari 2004 dicht moest. Wiendels: "Hoe eerder je begint, hoe eerder er bezuinigd kan worden."

SP, D66 en PvdA maken zich ernstig zorgen dat bij de Liemerse Muziekschool en theater Bommersheuf hetzelfde gebeurt. Nan Hoesté (PvdA): "De geschiedenis mag zich niet herhalen."

Waar wethouder Wiendels op reageerde met de opmerking: "Het proces is niet best verlopen. Het is gebeurd. Het zij zo."

Hij beloofde bij de overige bezuinigingen op cultuur anders te werk te gaan. "Wat betreft theater Bommersheuf en de Liemerse Muziekschool heb ik mijn les geleerd. We gaan zorgvuldig alles drie keer doorrekenen en oppassen met het naar buiten brengen van cijfers."

U bent hier