h

RK Kerkbestuur kent geen normen en waarden

11 januari 2004

RK Kerkbestuur kent geen normen en waarden

Het RK Kerkbestuur is gespeend van normen en waar, zo stelt de SP-fractie. Het kerkbestuur heeft geen oog voor de woningnood in onze gemeente en alleen maar oog voor de vette euro's met de verkoop van de grond van de voormalig Maria Koningingekerk.

Waarden en normen? Prima, maar dan moeten we het over méér hebben dan alleen fatsoen. Vanwaar al dat egoïsme? Waarom dat onfatsoen en dat a-sociale gedrag? Een kerkbestuur dat de tweedeling vergroot, een college dat sorry zegt, we konden niet anders, draagt bij aan de normvervaging en verliest het morele gezag dat burgers kan overtuigen.

De SP-fractie heeft het al eerder gezegd, mocht hij bestaan hebben dan was Jezus de grootste socialist, iemand die zonder aanziens des persoons uitging van de gelijkheid van mensen, de menselijke waardigheid en solidariteit.

Waar hebben we het hierover, over een kerkbestuur dat geen kruistekens in de ogen heeft maar eurotekens, dit kerkbestuur had mee kunnen werken aan een stukje oplossing van de woningnood, let wel sociale woningnood, die momenteel de starters zo hard treft. Maar nee die grond moest tegen een zo hoog mogelijke prijs verkocht worden, zodat het schier onmogelijk is om sociale woningbouw te plegen.
Waarde, ja wat is de waarde van grond waar de bestemming plantsoen op rust en welke norm is door het kerkbestuur en het college gehanteerd vraagt onze fractie zich af.

De SP-fractie heeft er geen goed woord voor over dat de lusten voor het kerkbestuur komen en de lasten voor de gemeente en daarmee indirect worden afgewenteld op de burger.
Is 1.610.000,00 euro niet genoeg voor het kerkbestuur om zelf de afdracht van 4.830,00 euro aan het bisdom te voldoen?
Is 1.610.000,00 euro niet genoeg voor het kerkbestuur om zelf de bekostiging van het verwijderen de fundering van 10.080,00 euro te dragen?
Is 1.610.000,00 euro niet genoeg voor het kerkbestuur om zelf de bekostiging van het grondonderzoek ad 3.598,00 euro te dragen?
Is 1.610.000,00 euro niet genoeg voor het kerkbestuur om zelf de bekostiging van hun eigen deskundige ad 16.100,00 euro te dragen?

En waarom college, wordt voor de te plannen woningbouw niet in zee gegaan met een van de twee woningcorporaties? Waarom een projectontwikkelaar, met als gevolg dat de te bouwen woningen weer onnodig duurder zullen uitvallen. Is het het college bekend dat iemand met een modaal salaris een maximale hypotheek van rond de 130.000 euro kan verkrijgen, hier is niet eens een kippenhok met centrale verwarming voor te koop.

Het zal het college en collega raadsleden inmiddels duidelijk zijn: De SP is voor: voor een eerlijke prijs voor een stuk grond, voor sociale woningbouw. De SP is tegen het voorstel zoals het nu voor ligt en geeft het college hiermee het advies: ga terug naar de onderhandelingstafel en doe het huiswerk met bovengenoemde opdracht opnieuw, en kerkbestuur, als jullie meeluisteren, reserveer een klein stukje van de grond voor een kapelletje zo doende dat jullie in de toekomst na kunnen denken over jullie zondige gedrag.

U bent hier