h

SP doet onderzoek onder jongeren

11 november 2008

SP doet onderzoek onder jongeren

SP en Wethouder Wiendels

De samenwerkende gemeenten (Zevenaar, Duiven, Westervoort, Rijnwaarden en Lingewaard) hebben een plan van aanpak ontwikkeld ter vermindering van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren (“Niet te jong – Niet te vaak – Niet te veel”), maar SP Zevenaar is verbaasd dat jongeren zelf niet zijn gehoord. Daarom heeft SP Zevenaar zelf onderzoek onder jongeren gedaan.

SP Zevenaar wilde door middel van een jongerenenquête te weten komen hoe jongeren denken over de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in hun gemeente en welke opvattingen zij hebben over het terugdringen van het alcoholgebruik. Ook wilde ze weten of het gemeentelijk beleid aansluit bij de behoeften van de jongeren.

Aan de jongerenenquête “Vrijetijdsbesteding en alcoholgebruik” heeft een representatieve groep schoolgaande jongeren van 13 tot 18 jaar meegewerkt (o.a. jongeren uit Zevenaar, Duiven, Pannerden, Lobith, Didam, Babberich, Tolkamer, Herwen en Aerdt).

Enkele uitkomsten van de enquête:
61% van de ondervraagde jongeren is negatief over de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in de eigen woonplaats. Er worden veel ideeën aangedragen om daarin verbetering aan te brengen. Meer dan de helft is niet op de hoogte van de activiteiten van het lokale jongerencentrum. Men wil graag meer weten. 5% van de jongeren zou graag aan een jongerenwebsite binnen de gemeente meewerken.

Uit het onderzoek blijkt dat 76% van de jongeren alcohol drinkt, maar een derde van deze groep drinkt slechts af en toe.
Er zijn veel meningen gegeven hoe men over ’t gebruik van alcohol denkt. Ook zijn er jongeren die aangeven wat voor hen belangrijker is dan alcohol.
Er is een zogenaamd “Peerproject” (jongeren gaan in koppels van twee korte gesprekken houden met jongeren in het uitgaanscircuit; ze vragen bijvoorbeeld of iemand kennis heeft van de werking en de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik). 67% van de jongeren is positief over het zogenaamde “Peerproject:.

SP Zevenaar heeft de uitkomsten van de jongerenenquête gepresenteerd aan de Commissie Samenleving Zevenaar. SP Zevenaar zou graag zien dat jongeren meer betrokken worden bij de plannen om alcoholgebruik terug te dringen. Ook zouden de ideeën van jongeren over mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in hun gemeente serieus moeten worden overwogen.

Een PDF-document met alle uitkomsten van de jongerenenquête is op aanvraag te verkrijgen.

U bent hier