h

Interview door leerlingen Liemers College

15 april 2010

Interview door leerlingen Liemers College

Tessa Beijer en Aniek Visser, eindejaarsleerlingen HAVO van het Liemers College, maken in opdracht van hun leraar maatschappijleer een opinieblad. Voor hun onderzoek kozen zij het onderwerp "Marktwerking in de zorg". Ze hebben zich goed georiƫnteerd en besloten SP Zevenaar te benaderen voor een interview over dit onderwerp.

Interview Liemers College

Herbert Heeroma en Noor de Laat hebben hieraan gehoor gegeven namens de SP. De vraagstelling was breed. Aan de orde kwamen onderwerpen zoals: effecten van de marktwerking in de zorg, de bureaucratie, tevredenheid onder het zorgpersoneel, kwalitiet van de zorg, afhankelijkheid van de zorgvrager, de premies: wat is er nu duurder geworden, onderzoeken naar marktwerking, standpunten van andere partijen enz.

De SP heeft o.a. naar voren gebracht:

  • De zorg is geen markt. Je kunt niet eerst weken rondkijken wat het beste product is. We hebben het niet over klanten en producten.Het gaat om mensen en om zorg, om kwaliteit en niet om het geld. Omvang en kosten van de zorg kunnen juist afnemen door kwaliteit te bieden.
  • Marktwerking levert niet zoveel geld op, misschien wel op de korte termijn, maar niet op de lange duur.
  • Marktwerking van de zorg zorgt voor minder kwaliteit en meer bureaucratie.
  • Waardering van de zorg daalt bij zorgvragers en werknemers in de zorg.
  • Aantasting van de solidariteit: de markt zal zich eerder richten op lucratieve zorg waar snel aan te verdienen valt en op klanten die het kunnen betalen zoals voorrangszorg voor mensen met hogere inkomens. Het risico bestaat dat wie niet bij kan betalen langer moet wachten.
  • De SP waakt voor nieuwe bezuinigingen in de zorg zoals de eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts en de meer en hogere bijdragen en het kleiner maken van het basispakket.

Bezuinigingen, hogere eigen bijdragen en meer marktwerking in de zorg zijn sociaal onrechtvaardig. De gezondheidszorg moet voor iedereen in gelijke mate beschikbaar zijn. Het kan riskant zijn als sommige mensen afzien van zorg, omdat ze deze niet kunnen betalen. Hoge eigen betalingen werken een tweedeling in de hand waardoor de zorg juist voor de lage inkomens minder bereikbaar wordt.

De SP strijdt voor een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan.

Wij wensen Tessa en Aniek succes bij het maken van hun opiniblad en bij hun examen.

U bent hier