h

Asbestsaneerder moet werknemers beschermen

24 september 2010

Asbestsaneerder moet werknemers beschermen

De landelijke SP springt in de bres voor werknemers die in 2005 betrokken waren bij de sloop van delen van de Swanenberg IJzer Groep in Spijk. Dit omdat deze werknemers bloot hebben gestaan aan schadelijke asbestdeeltjes.

Swanenberg
Foto: Henk Rodrigo

Naar schatting gaat het om tussen de tien en twintig mensen. De SP wil voor werknemers nu al vastleggen wie civiel rechterlijk aansprakelijk is voor mogelijke ziektekosten. Dit omdat asbest kankerverwekkend is. "Tussen de blootstelling aan asbest en het moment dat de ziekte zich mogelijk openbaart, zit tussen de tien en tachtig jaar."

Eigenaar Henk Swanenberg kocht de voormalige steenfabriek in 2004 als opslagruimte voor zijn IJzer Groep. Een deel van de fabriek werd volgens de regels gesloopt. Een ander deel niet. Wat de rechter Swanenberg zeer kwalijk neemt, is dat toen de werkzaamheden waren stilgelegd door de gemeente Rijnwaarden hij de opdracht gaf om toch door te gaan met het werk.

"De rechter heeft geoordeeld over Swanenberg en twee van de drie onderaannemers die de sloop hebben uitgevoerd", zegt Wiel Senden van het SP-partijbestuur. "Maar waar kunnen de slopers na verloop van tijd terecht, mochten ze ziek worden? Hiervoor moet de civiel rechterlijke aansprakelijkheid nu in een document worden vastgelegd. Het vastleggen door een advocaat van de SP kost werknemers niets." Aanmelden bij wsenden@sp.nl of tel. 010 - 4612492 of 06-18518200.

Dit artikel verscheen op 14 september 2010 ook in de Gelderlander.

U bent hier