h

Stop duur gemeentehuis, behoud van voorzieningen!

19 mei 2011

Stop duur gemeentehuis, behoud van voorzieningen!

Marlou Willems bood vandaag namens de SP Zevenaar en alle inwoners die ons steunen de verzamelde steunbetuigingen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zevenaar aan.

Aktie gemeentehuis

In de afgelopen weken zijn onze mensen de wijken en dorpen in geweest, zijn er aktiekaarten verspreid, is er een petitie gestart op deze website en hebben we regelmatig in het centrum gestaan om steun te zoeken voor onze aktie tegen een te dure verbouwing en verhuizing van het gemeentehuis.

Aktie gemeentehuis

Wij hebben zeer veel medewerking gekregen van de inwoners van de gemeente Zevenaar tegen de plannen zoals ze nu op tafel liggen. Zelfs op de route die we aflegden door het centrum richting gemeentehuis wilden de mensen ons graag helpen en tekenden onze petitie. Uiteindelijk hebben we meer dan 1500 steunbetuigingen mogen ontvangen.

Aktie gemeentehuis

Lees verder om de toespraak te lezen zoals deze is gehouden bij het aanbieden van de steunbetuigingen.

In november van 2010 werd in de gemeenteraad een rode en een groene lijst besproken, met daarin alle mogelijke bezuinigingen die de gemeente Zevenaar in de komende jaren kon doorvoeren. Bezuinigingen, noodzakelijk geworden door de aangekondigde kortingen op het gemeentefonds, die, hoewel de uiteindelijke impact nog onbekend, toch echt aanzienlijk zouden zijn. Bezuinigingen, die alle geledingen van Zevenaar zouden raken. Bezuinigingen, op letterlijk alles….
Onze fractievoorzitter, Jan Hendriks heeft toen een motie ingebracht. Een motie om de al gereserveerde miljoenen voor de verbouw van het gemeentehuis te heroverwegen. Een motie die unaniem door de andere partijen naar de prullebak werd verwezen.

Onze verontwaardiging werd op dat moment geboren.
De prachtige plannen voor de verbouw van het gemeentehuis, het programma van eisen en de daarbij horende miljoenen stammen uit een andere tijd, een tijd dat er welliswaar al sprake was van een bankencrisis, maar dat nog onbekend was hoe groot de gevolgen van deze crisis op onze maatschappij zou gaan drukken. Toen nog niet bekend was dat er miljarden aan bezuinigingen op ons af zouden komen, waaraan ook Zevenaar niet kan ontsnappen. We kunnen daar inmiddels ook nog een bestuursakkoord aan toevoegen, dat ook niet veel goeds beloofd voor onze samenleving!

Van gezinnen, bedrijven groot en klein, wordt verwacht dat ze zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Ontslagen, faillissementen, onzekere pensioenen, kortingen op sociale voorzieningen, hogere zorgkosten, veel onduidelijkheid. We zullen het ALLEMAAL met veel minder moeten doen, dat is duidelijk.

Maar niet de gemeente Zevenaar. Die bezuinigen op de rode en groene lijsten op alles wat los en vast zit, behalve op haar eigen huisvesting.
Er is niet eens gekeken naar een minimale variant. Natuurlijk wil ook de SP dat de ambtenaren in een brandveilige en arbotechnisch verantwoorde werkomgeving kunnen werken. Extra ruimte?? Uit de bevolking bereikte ons de volgende tip: Op 10 meter van het gemeentehuis staan de kantoren van de Gelderlander leeg, afdakje maken, klaar. Als u zich beperkt tot de noodzakelijke veranderingen, dan zijn die echt uitvoerbaar voor een flink lager bedrag dan €16.000.000,--
Uw, ik noem het maar zoals ik het zie, uw BATte droom, doet daar nog een schepje bovenop. We naderen hier geloof ik al de € 20.000.000,-- en dat is nog exclusief BTW. Ook de SP vindt de plannen voor de BAT locatie fantastisch mooi, maar helaas volstrekt onmogelijk in deze tijden. Een cultuurfabriek? Is er al contact geweest met Ulft, over hun ervaringen om hierbij de begroting sluitend te krijgen? Een prachtige kans voor de kerkstraat? ja beslist. Maar ook Zonnemaat, de Methen, Stegeslag en al die andere wijken verdienen evengoed behoud van leefbaarheid.

Hoe wil de gemeente dit doen, terwijl men niet in staat is uit te leggen hoe eerdere grote projecten fors uit de hand zijn gelopen. (De parkeergarage die 300% duurder uitviel dan eerst genoemde cijfers, een bergbezinkleiding die voor 25% uit de klauwen liep.) Hoe kan de gemeente ons, de burgers, garanderen dat bij dit project niet weer een projectontwikkelaar met meerwerk een forse overschrijding van de budgetten zal creëren. Want het moge duidelijk zijn, dat is toch landelijk de trend, dat ondanks aanbestedingen alle projecten in den lande leiden tot forse tekorten op de begrotingen, van met name overheden.

U neemt besluiten die u, indien u persoonlijk aansprakelijk gesteld kon worden voor eventuele tekorten, nooit zou durven nemen. Maar U kunt deze keuzes makkelijk maken, het is niet namelijk niet Uw geld. Dat klopt, het is ONS geld, gemeenschapsgeld.

Wij hebben daarom de afgelopen maanden de mensen van Zevenaar gevraagd hoe zij hierover dachten, en dat was niet eenvoudig.
Eind november, toen wij wilden beginnen met de handtekeningenactie, deze ook al aangekondigd hadden, viel de sneeuw met bakken uit de lucht, en met een buitentemperatuur van -10ºC en meer, is het niet te doen om de deuren langs te gaan.
Wat duurde die winter lang! Gelukkig werd de besluitvorming wat verschoven, door de BAT plannen, zodat ook wij meer tijd kregen.
Wij hebben bij de mensen aangebeld, in Zevenaar, Lathum, Babberich, Angerlo, Ooy, OudZevenaar en Giesbeek. Deur na deur, een zeer tijdrovend, intensief traject. Veel mensen zijn niet thuis, maar bij 1 op de 6/7 huizen werd toch opengedaan. Wij waren zelf verbaasd dat echt meer dan 90% van de mensen die wij zo gesproken hebben het volmondig met ons eens was. 984 mensen hebben onze lijsten getekend.
Maar zoals gezegd veel mensen waren niet thuis. Die adressen gingen verloren, en daarom hebben we vorige maand nog snel kaartjes laten maken, om bij mensen in de bus te kunnen doen. Uiteindelijk hebben 284 mensen onze Webpetitie getekend en hebben 145 mensen de moeite genomen een getekend kaartje bij een van ons in brievenbus te doen.

De reacties van de mensen op onze actie waren zo positief dat ik me afvraag wat het totaal had kunnen zijn, als alle mensen thuis waren geweest? als wij echt alle adressen hadden kunnen langsgaan? Als een echt referendum mogelijk zou zijn geweest?

Bij het schrijven van dit verhaal stonden er 32 handtekeningen op deze grote kaart, het zijn er in het afgelopen uur nog wat meer geworden.
De realiteit is dat ik u zo dadelijk een totaal van 1514 handtekeningen zal overhandigen, van Zevenaarders die u vragen Uw plannen te heroverwegen.
Zij willen geen duur gemeenthuis, maar behoud van onze voorzieningen.

Tot slot wil ik u vragen om nu hier ter plekke kleur te bekennen.
Wij gaven de zevenaarse mensen elk 16 centen. Symbolisch voor €16.000.000,-- met het verzoek deze te verdelen. Er moest een aantal miljoen naar het gemeentehuis, een verbouwing is nodig. Maar hun voorkeur ligt, zoals u kunt zien bij de overige voorzieningen in Zevenaar.
U niet, U wilt een bedrag van maar liefst €20.000.000,-- stoppen in de BAT locatie, ga uw gang………..

Reportage op Graafschap TV nieuws van 18 mei
Reportage op Omroep Gelderland nieuws van 18 mei

U bent hier