h

FOC, FOC, FOC!

12 maart 2015

FOC, FOC, FOC!

Foto: Ed van der Schaft

Het verbeteren van een samenleving is iets waar je als gemeentebestuur altijd je verstand bij moet houden. De verleidingen om mee te gaan in wilde plannen is groot en voor sommige bestuurders te groot. Opeens staan er creatieve investeerders met veel geld en “fantastische ideeën” aan je bureau met plannen voor een Fashion Outlet Centre. “FOC!” denk je dan en je begint al te dromen.

Maar moeten we nu echt zo blij zijn met een “FOC” in Zevenaar?

De investeerders achter de plannen aan de Spoorallee hebben toch echt maar één ding voor ogen. Zoveel mogelijk geld verdienen met hun investering. “We hebben goud in handen!” zegt men. En samenwerken hoeft niet, want men gaat niet voor zilver. Heel soepeltjes worden de argumenten voor een “FOC” gepresenteerd en mocht je bedrijf als gevolg van de komst van het “mega verkoop paradijs” ten onder gaan, dan ben je geen goede ondernemer. Mocht je huis onverkoopbaar worden omdat jouw woonwijk een parkeerplaats geworden is en lege kavels jarenlang onverkoopbaar zijn geworden, dan heb je toch gewoon pech.

Werkgelegenheid wordt als belangrijkste argument gebruikt voor het realiseren van een Outlet. Maar als er nu geen Outlet komt maar een ander bedrijf, dan levert dat toch ook werkgelegenheid op? De vraag is vervolgens hoeveel werkgelegenheid per verkochte vierkante meter grond nieuwe plannen werkelijk opleveren. En als deze locatie “Goud” is, dan geldt dat toch ook voor andere investeerders?

De SP wil geen Outlet aan de Spoorallee in Zevenaar. De eenmalige verkoop van grond zal leiden tot het onverkoopbaar worden van de grond in Groot Holthuizen. Het wild parkeren zal net als in Batavia Stad een probleem worden en het invoeren van vergunninghouder parkeren zal deze jonge woonwijk minder aantrekkelijk en nog minder leefbaar maken.

Stedelijke ontwikkeling moet niet alleen gericht zijn op wat goed is voor de samenleving in het algemeen, maar vooral op het belang van mensen die erin wonen. Om deze reden kijkt de SP met belangstelling naar projecten waarbij men wel bereid is tot samenwerking met inwoners en centrumondernemers. Waar oplossingen worden gevonden voor kwesties waar Zevenaar als geheel voordeel bij heeft en waar de realisatie van een prettige woon- en leefomgeving belangrijker is dan de megawinsten van  deze Fashion Outlet Centre investeerders.

Reacties

Ik ben het er mee eens dat deze Fashion Outlet Centre meer kwaad dan goed zal doen voor Zevenaar. Voor de omgeving waarin die komt te staan, en voor de winkels in het stadscentrum. Voor mensen die afhankelijk zijn van een laag budget is het wel een geweldig iets, ik bedoel, ik kom zelf af en toe ook in Primark in Arnhem als ik kleding ga shoppen, gewoon omdat het er nou eenmaal spotgoedkoop is. Maar voordat de Primark er kwam struinde ik het centrum af op zoek naar kleding en verdienden meerdere winkels aan mij. Nu zie je dat veel winkels minder klanten hebben. Veel minder dan vroeger, ikzelf kom af en toe ook binnen maar koop dan toch niet dat ene shirtje omdat een vergelijkbaar shirtje bij Primark goedkoper is. Naar mijn eigen portemonnee voel ik me niet schuldig, naar de 'normaal geprijsde' winkels waar ik vroeger winkelde stiekem wel een beetje, omdat ik een van die klanten ben die ze hebben verloren. De winkeliers waren fel tegen de komst van Primark en terecht, want ze kunnen niet opboksen tegen een winkel die massavooraden inslaat en daarom zo vreselijk goedkoop is. Het is oneerlijke concurrentie en ik zie in Arnhem al genoeg kledingwinkels die dreigen te sluiten door de komst van Primark. En zij zijn geen slechte winkeliers, maar het is een concurrentie waar niet tegen opgebokst kan worden. Dit zal ook gebeuren in Zevenaar met de komst van de FOC en dat vind ik kwalijk, hoewel ik door mijn eigen kleine budget niet zal uitsluiten dat ik er zelf een keer zal gaan kijken.

Uiteindelijk zal de Outlet in Zevenaar niets voor de economie betekenen, overigens ook niet voor de gemiddelde burger.
De binnenstad van Zevenaar zal daardoor minder gezellig worden en de lager betaalde burger heeft méér aan een leuk winkelcentrum dan aan een outlet waar je een polo kunt kopen van € 89,- voor € 59,- om daarmee dan te kunnen late zien 'wie je bent'...
De gemiddelde burger krijgt steeds minder te besteden dus die heeft meer aan normaal betaalbare modewinkels in de binnenstad.

Daarnaast zal het verkeersaanbod fors toenemen en zal blijken dat de doortrekking van de A15 keihard nodig is om al die choppers maar vooral kijkers, in goede banen te leiden...
Over banen gesproken; uiteindelijk zullen er ontslagen vallen bij de normale winkels die toch al enorm last hebben van internetwinkels, de nieuwe banen bij de outlet zullen allemaal onstabiele losse baantjes worden waar uiteindelijk niemand wat aan heeft...

Een Outlet aan de Spoorallee Zevenaar is in strijd met het in 2007 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Groot Holthuizen-Hengelder II. Op basis van dat plan mag aan de Spoorallee alleen detailhandel in volumineuze goederen plaatsvinden, d.w.z. detailhandel in auto's, boten, meubels en dergelijke. Een Fashion Outlet Centre is daar dus niet toegestaan.

Reactie toevoegen

U bent hier