h

Internationale manifestatie

28 augustus 2010

Internationale manifestatie

Op zaterdag 28 augustus vond de manifestatie plaats tegen het doortrekken van de Nederlandse Betuwelijn in Duitsland. Zoals de meesten wel weten is de Betuwelijn in Nederland een peperduur fiasco, omdat de lijn in feite ophoudt bij de grens.

BADR

Daar moet alles verder over het toch al overbelaste Duitse spoor. Plannen om de lijn door te trekken door de dorpen en steden in Duitsland ,stuiten op steeds meer verzet en zo hebben 5 organisaties besloten om op 28 augustus deze bijeenkomst te houden. Het initiatief is genomen door de Nederlandse werkgroep Ontbielzen en het Duitse BürgerVerein IG Biss. Daar sloten zich al snel bij aan het Nederlandse comité Laat de Betuwelijn varen en de politieke partijen Die Linke in Duitsland, Sociaal Zevenaar en de SP Zevenaar.


Zo tussen 10.00 en 11.00 uur verzamelden zich ongeveer 80 medestanders bij de grens in Babberich waar ‘Kaffee und Kuchen” klaar stond. Ook de Duitse politie was aanwezig met 3 wagens. Zelfs een Duitse politiehelikopter cirkelde rond: in onze Nederlandse ogen nogal overdreven. Desgevraagd deelde politie mee, dat dat te maken heeft met de wetgeving. Er is een Landespolizei en een Bundespolizei. En omdat de spoorbaan onder de Bundespolizei valt, waren beide politieorganisaties aanwezig.

BADR

De leider van de werkgroep Ontbielzen, Paul Freriks, gaf de aftrap tot deze manifestatie en schetste in het kort de geschiedenis in Nederland van de Betuwelijn en gaf aan dat een 150 meter verder vlak bij de spoorlijn, de formele ondertekening van een overeenkomst zou plaats vinden, tussen hem en Karl Heinz Jansen van IG Biss en ondersteund door genoemde overige partijen. En deze gebeurtenis vond plaats onder een goed gesternte, want na dagen bijna onafgebroken regen, brak zowaar de zon door.

BADR

Vooraf enkele sprekers waarbij Jan Laarakker, lid van IG Biss, het spits afbeet door het voorlezen van een gedicht waarin hij op scherpe wijze het beleid van de Duitse overheid hekelde op het gebied van spoorwegen aanleggen. Met voorbij gaan aan de gevaren voor mensen en milieu gaat men onverdroten door met het plannen van spoorlijnen door dorpen en steden.

Paul Freriks riep op tot waakzaamheid en actie en Jan Hulsink grensbewoner in Nederland waarschuwde voor de macht van de politiek en de spoorwegen. Hij adviseerde alle betrokken inwoners, zich te organiseren en zich langdurig van juridische bijstand te laten voorzien.

Cobi van Driel, Statenlid van de SP fractie in Gelderland, sprak namens de SP. Zij memoreerde dat de SP al sinds 1993 ijverde voor het meer gebruik maken van de Rijn als transportmogelijkheid. Ook verbaasde zij zich over de “oorverdovende stilte”bij de Duitse politieke partijen, m.u.z. van Die Linke. Evenals het gebrek aan overleg tussen Zevenaar en Emmerich over aansluiting van het z.g. derde spoor.

Tot slot Karl Heinz Jansen die een lange verhandeling hield over de gevaren van het doortrekken van de Betuwe lijn. Daarna werden de handtekeningen onder overeenkomst gezet. En als slot van de formele manifestatie werden er zo’n 200 luchtballonnen met adhesiekaartjes –met verzoek om terugzending- de lucht in gestuurd.
Er was voldoende belangstelling van de schrijvende pers en van TV Gelderland.
SP Zevenaar was ruim vertegenwoordigd en het geheel werd ook op film vastgelegd.

Dat de manifestatie meer impact had, dan de initiatiefnemers hoopten, bleek uit het feit dat de Deutsche Bundesbahn, het goederenverkeer gedurende 4 uur had stil gelegd, en de ICE treinen bijna stapvoets passeerden. Dat geeft mogelijkheden voor de toekomst.

U bent hier