h

De SP en de meerjarenbegroting

2 november 2011

De SP en de meerjarenbegroting

Het College wil het voorzieningen niveau in Zevenaar op peil houden. De SP is eveneens van mening dat dit voor de aantrekkelijkheid van Zevenaar als woongemeente van groot belang is. Maar wat wij als SP niet begrijpen is dat deze doelstelling bereikt zou kunnen worden door de wijze van bezuiniging zoals die is neergelegd in de zogenaamde groene voorstellen. Instemmen met deze voorstellen zou rampzalig zijn voor onze gemeente.



Aan de ene kant krijgen clubs en verenigingen minder subsidie waardoor de contributies in veel gevallen zullen gaan stijgen, aan de andere kant krijgen mensen met lage inkomens een kleinere bijdrage om deel te nemen aan sport en sociaal-culturele activiteiten door de bezuiniging op de bijdrageregeling. Er vindt dus een stapeling plaats van negatieve gevolgen voor de Zevenaarse burger.

Algemene economische situatie
Het is duidelijk dat de gemeente Zevenaar in zwaar weer zit. Door de crisis stagneert de woningbouw en zit de woningmarkt muurvast. De plannen voor Zevenaar-Oost hebben de gemeente in grote problemen gebracht. De herziening grondexploitatie leidt tot een verslechtering van het weerstandsvermogen van de gemeente. Daarbovenop zal de gemeente een lagere bijdrage van het rijk ontvangen uit het gemeentefonds.

Een andere externe oorzaak voor de problemen is het overhevelen van zorgtaken door de rijksoverheid naar de gemeente. De asociale politiek van een rechtse regering, gedoogd door extreem-rechts, bestaat uit het overhevelen van taken zonder de benodigde financiële middelen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor onder meer de zorg aan mensen met een psychiatrische aandoening en mensen met een verstandelijke handicap. Het gaat hier om een gemeentelijke voorziening en niet meer om een recht. Is het geld op, dan heeft men geen recht meer op zorg.

Gemeentehuis
Het zijn echter niet louter externe zaken die de gemeente in de problemen kunnen brengen. Het is enigszins wrang om hier te spreken over bezuinigingen van enkele duizenden euro's op allerlei voorzieningen terwijl in dit zelfde jaar de gemeente heeft besloten om een gemeentehuis van 20 miljoen te bouwen op het BAT terrein. De SP is altijd consequent tegen de bouw van een nieuw gemeentehuis geweest en heeft altijd gepleit voor een sobere renovatie van het huidige gemeentehuis.

In de Meerjarenbegroting wordt gesproken van een top 10 financiële risico's. Daar vinden we de verhuizing van het gemeentehuis naar het BAT terrein niet bij. De reden zou zijn dat er al een integrale risico afweging is gemaakt voor dit plan en er een post onvoorzien bestaat mochten de kosten hoger uitvallen. De SP vindt dit plan nog steeds een groot gevaar voor het voorzieningen niveau en het weerstandsvermogen van de gemeente, te meer omdat in de praktijk blijkt dat dit soort overheidsprojecten altijd veel meer kosten dan beraamd. Het is eerder uitzondering dan regel dat een overheidsproject binnen het begrote budget blijft. En inmiddels zijn de eerste vertragingen in het gemeentehuis project al weer een feit....

A15: lokale wegennet
Een risico dat wel in de top 10 financiële risico's wordt genoemd is de doortrekking van de A15. Als de doortrekking doorgaat, zal dit ook gevolgen hebben voor het lokale wegennet. Als er bijvoorbeeld 30.000 voertuigen meer over de Arnhemse weg rijden, zullen er verkeersmaatregelen getroffen moeten worden die in een hoge mate van waarschijnlijkheid niet door provincie en rijk worden betaald.
Het is de SP niet duidelijk dat een meerderheid van deze raad de plannen voor doortrekking van de A15 blijft ondersteunen, terwijl dit geen oplossing is voor de fileproblemen die er natuurlijk momenteel wel zijn. De A15 is een onaanvaardbare inbreuk op landschap en leefmilieu en lost niets op. De A15 maakt meer kapot dan ons lief is....

Er liggen wel degelijk plannen op tafel die een alternatief vormen voor de doortrekking, daar kiest de SP voor!

WMO bezuiniging taakstelling
Voor velen van ons zijn de ontwikkelingen in de zorg, met name de verschuiving van de AWBZ zorg naar een gemeentelijke WMO voorziening een hoofdpijn dossier.
Nog nauwelijks is bekend wat de impact hiervan is. Niet voor de betrokken cliënten, niet voor de zorgverleners en ook niet voor de nieuwe uitvoerder, de Gemeente.
Omdat deze maatregelen door het rijk gepaard gaan met een verlaging van het beschikbare budget, is het voor de gemeenten tot nu toe nog koffiedik kijken hoe dit uitgevoerd moet gaan worden.

Uit de zojuist gepubliceerde lijst van het CIZ is te lezen dat het in Zevenaar gaat om 1395 geïndiceerden (dit is nog exclusief de indicaties die zijn uitgegeven door de Jeugdzorg). 30% betreft mensen met psychiatrische problemen, 30% verstandelijk gehandicapten.
Van de gemeente wordt verwacht dat zij de begeleiding van al deze cliënten gaat organiseren, en vanaf 2013 zelfs in zijn geheel verantwoordelijk wordt voor alle nieuwe gevallen.

Het vorenstaande in acht nemend zijn wij van mening dat het onverantwoord is om een taakstellende besparing te realiseren met betrekking tot de WMO en dat er eerst meer duidelijkheid moet zijn over de inhoud van de bezuiniging.

Hoe te bezuinigen?
De SP ziet niets in een kaasschaaf-methode waarbij iedereen getroffen wordt door een bezuiniging van 10 procent of 5 procent. Kleine verenigingen zullen ook bij een geringe bezuiniging in grote problemen komen.

Uit de kaasschaaf-methode spreekt ook een ideologie die niet die van de SP is: “iedereen moet nu eenmaal bezuinigen”. Nee, niet iedereen moet bezuinigen. Niet de mensen die het al moeilijk hebben. Nee, niet bezuinigen op voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de leefbaarheid van Zevenaar. Nee, niet bezuinigen op onderwijs begeleiding.

Ook op het niveau van een gemeente moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

De verleiding is groot bij sommige andere partijen om hun pijlen te richten op bibliotheek en zwembad. Men verwacht snel veel geld te kunnen binnenhalen door te bezuinigen op deze instellingen. Sprekend over het zwembad komt al snel het woord “ privatisering” om de hoek kijken. De evangelisten van de vrije markt zien hierin de oplossing van alle problemen. Natuurlijk, het kan zo zijn dat er een aantal zaken beter en efficiënter georganiseerd kunnen worden. Maar dat zal toch eerst grondig onderzocht moeten worden. De SP wil dan ook het lopende onderzoek afwachten.

Voor de SP valt er in de eigen organisatie van de gemeente zeker nog te bezuinigen. Door rigoureus te schrappen in de kostenverslindende externe inhuur en deze vast te leggen op maximaal 10 procent van het personeelsbudget is er een groot bedrag vrij te maken. Dit bedrag zal niet in zijn geheel ten goede komen aan de begroting; een deel ervan zal gebruikt kunnen worden om te investeren in eigen personeel en hun opleidingen. De SP is dan ook tegen het korten van het opleidingsbudget voor gemeente ambtenaren. De Rijksoverheid laat hier het goede voorbeeld zien: in november 2010 is de zogenoemde Roemer norm aangenomen voor de ministeries.

De concrete voorstellen van de SP zijn vervat in een aantal moties en amendementen.

Tenslotte, de SP blijft van mening dat, als deze Raad niet in meerderheid had gekozen voor een duur , luxueus gemeentehuis op het BAT terrein, wij er in Zevenaar een stuk beter voor hadden gestaan.

U bent hier